Sayfalar

20 Ağustos 2013 Salı

Ballıkayalar, bir tırmanış ekolü....

20 Temmuz Cumartesi günü, önceden telefonlaştığım İsmail Satılmış ile buluşmak ve tırmanmak üzere  Ballıkayaların yolunu tuttum. Sağ tarafta biraz ısındıktan sonra mağaraya indik. Daha önce denediğim “Bizi Ayıran Nehir IX (7c)” rotasına yöneldim ve bu sefer sakin ve rahat bir tırmanışla rotayı tırmanabildim. Rota 7 boltluk, negatif, güç ve kuvvet hamleleri içeren güzel bir hat.

                        
Kitab-ı Mukaddes 7c                                                                  Topuz 7c 



Ballıkayalar’da bulunan toplam 100 adet spor tırmanış hattının (94 adedi Doğan Palut’un “Batı Türkiye Kaya Tırmanış Rehberi”  kitabında yer almakta; yeni açılan 6 adet rotayı ise, 3 adedi Sönmez Erkaya’nın vadinin yukarısında açtığı, 2 adedi Övgün Yıldırım’ın sağ tarafta açtığı ve bir adet Zorbey’in açtığı yeni hat “Pagan” oluşturmakta) 98 tanesini tırmanmanın sevinci içerisindeyim... :) (Tırmanmadığım “Ulyses 7b+” rotasının rebolt yapılırsa birçok tırmanıcı tarafından deneneceğini düşünüyorum, mevcut hali ile biraz ürkütücü olduğunu söyleyebilirim. Kırılan hayati tutamağı ile “Pagan 7c+?” rotası ise halen çözülmeyi bekleyen sıkı bir boulder problemi olarak bekliyor...)

Duygu - Podyum 6c+

Ballıkayalar tırmanış bölgesinin daha iyi tanınmasına katkıda bulunmak ve unutulmuş hatların tırmanışını özendirmek amacıyla, subjektif görüşlerimle hepsi için olmasa da rotalar hakkında özetle bilgi vermek istiyorum. Umarım bölgedeki rotaların daha iyi tanınmasına ve daha çok denenmelerine vesile olur....


Aşağıdaki grafikte bölgedeki rotaların dağılımını görebilirsiniz. Grafik incelendiğinde Ballıkayalar’ın VII (6b), VIII- (6c+) ve IX- (7b+) dereceler bakımından nispeten zengin sayılabileceğini görüyoruz. Tırmanışa yeni başlayan/başlayacak arkadaşları için ise, VI (5c+) derece ve altında bolca (30 adet) rota bulunmakta. Grafiğe bakıldığında insan keşke 8a ve üzeri birkaç doğal hattımız olsaydı demeden geçemiyor....
VIII- (6c+) ye kadar olan rotalar arasında, aşağıdakilerin gerçekten güzel hatlar olduğunu düşünüyorum. Bunlardan boulder hamlesi ile Jump, nispeten endurance geliştirici yapısı ile Derin Çatlak, teknik hamleleri ile Salkım Söğüt ve çok ilginç kilit yapısı ile Atlas rotası, farklı engram yapıları ile gerçekten keyif veren VII+ (6b+) lar arasında. Unutulmuşlardan Tupamaro ise, ufak cepli, giriş boulder problemli yapısı ile farklı bir tarzı ortaya koymakta. Diğer iki unutulmuş güzel hat ise, VI+ (6a) dereceli teknik yüzey tırmanış yapısı ile Gizli Bahçe ve Ballıkayalar’da eşi bulunmayan travers yapısı ile Kebapçı VII (6b) rotası. Her iki rotanın tırmanışının da keyifli olduğunu söyleyebilirim.....

Emre - Pelikan 6c+


Sönmez - DEBUSKÖ 5c+













Toplam 10 adet VIII- (6c+) rota içerisinde gerçekten güzel hatlar mevcut. Bu hatlar içerisinde Pelikan, Nice Citron ve meşhur Ejder Pençesi’nin nispeten homejen olduğunu söyleyebilirim. Exitus ve Kadınlar rotası ise içerdikleri boulder pasajlar ile denenmeyi hak ediyor.   
       
Duygu - Neredeyim Abi 7b
Anavarza 7b+



















VIII (7a) ve VIII+ (7a+) bakımında maalesef toplam 9 rota bulunmakta. VIII (7a) derece rotalar arasında Çocuk Yuvası ve OSİ (rebolt yapılırsa rota daha fazla kişi tarafından denenecektir) çok güzel hamleler içeriyor. Siesta ise gerçekten çok özel bir rota ve spesifik bir kilide sahip. Sıkı bir boulder ve mental tarafı bulunuyor (VIII den biraz zor olabilir!).
             Bizi Ayıran Nehir 7c

Ballıkayalarda toplam 4 adet VIII+ (7a+) rota bulunuyor. İçlerinde en meşhur ve homojen olan “Overkill” diyebilirim, endurance geliştirmek için de güzel bir hat olduğunu düşünüyorum. “Kerhane Tatlısı” ise kırılan tutamaklar sonucunda şu an boulder kilidine sahip. Diğer iki rota bence Ballıkayaların özel olmasına katkıda bulunanlardan. İlki Savaş ve Barış ve gerçekten girişinde çok çok ufak tutamaklar ile sıkı bir boulder pasajı mevcut. Parmak uçlarını aşındıran ve kararlılığı sınayan bir rota. Zangoç ise 4 boltluk sıkı bir güç rotası.
Duygu - Hellstar 7c


VIII+/IX-  (7b) olarak 2 adet rota bulunmakta ve bunlardan Neredeyim Abi, kilidinin yukarda istasyona yakın olması ile biraz genel yapı dışında olan, zayıf ayaklı güzel bir hat.

IX- (7b+) ve üzeri derecelerde Ballıkayalar’da gerçekten mükemmel hatlar bulunmakta. Özellikle IX- bakımında bölge çok zengin ve toplam 9 hat var. Bunlardan “Kısa ama Sert” adına yakışır olarak çok sıkı bir boulder yüzey problemi içeriyor “Rotaya denemeden önce, muhtemel ağrıların önlenmesi için boyun ve sırt kaslarının esnetilmesini öneririm”. Bu rotalar içerisinde ve Ballı’nın en güzel hatlarından birisi bence Skalonga....  Gerek içerdiği teknik hamleler, gerekse krimpleri ile, tırmanırken oldukça zevk veren, kesinlikle önereceğim bir hat. Anavarza, Usame ve Gecko ise benzer karakterlerde ve her üçünde de kilit pasaj girişte. Sarı Zeybek rotası ise inanılmaz güzellikte bir yüzey problemi içeriyor. Rotaya karakterini veren zorluk sadece kilit pasajdan oluşsa da, bu güzel problemin denenmesi gerektiğini düşünüyorum.

Selim - Kitab-ı Mukaddes 7c


Ballıkayalarda toplam 6 adet IX (7c) (Bir tanesi IX-/IX) dereceli rota bulunuyor ve içlerinden Hellstar Türkiye’deki ilk IX (7c) dereceli rota sıfatında. Kanımca içlerinden en özellerinden birisi, ikinci bolta kadar içerdiği seri haldeki boulder problemi ile Topuz rotası. Kilit pasajdan sonra ise dikkatin elden bırakılmaması gereken mükemmel bir hat (İstasyon toplarken dikkat! Boltlar ve istasyon ipi biraz eski). Hellstar rotası ise gerçek bir klasik ve kilitteki iki farklı çözüm alternatifi ile keyif veriyor. Mağarada bulunan ve genel Ballıkayalar yapısına ters, negatif iki rotanın da geliştirici olduğunu düşünüyorum. Özellikle giriş boulder hamlesi ve sonrasında rahatlayan negatif bölümü ile “Medyadan Sonra” önerebileceğim bir hat (İstasyona giderken klasik sağ elle büyük sete atlama hamlesine alternatif olarak, sol diz kırarak sol elle statik olarak cross hamle ile büyük sete gitme hamlesinin daha rahat olduğunu düşünüyorum). Bizi Ayıran Nehir rotası ise içerdiği güç ve kuvvet hamleleri ile doğru vücut kullanımı gerektiren sıkı bir hat (Bu hat 7c den biraz sert olabilir!!).


Skalonga 7b+


                 Burak - Bizi Ayıran Nehir 7c

Son olarak mevcut 3 adet IX+ (7c+) nın hepsi sağ blokta bulunuyor. Bunlardan Şahmerdan gerçekten mükemmel bir hat ve gerek içerdiği kilit hamlesi, gerekse Ballıya kıyasla homejen yapısı ile denenmeyi hak ediyor. Zeus rotası ise girişteki sert kilidinin devamında iki güzel rest içeriyor ve sonrasında istasyona yaklaşırken dikkatli olunması gereken bir yüzey problemine sahip. Henüz çözüm bulamadığım Pagan rotası ise, çok sert bir boulder kilidine sahip diyebilirim.

                                                               Övgün - Gecko 7b+

Bölgeye hayat veren ve bizlere tırmanma imkanı sağlayan başta Doğan Palut olmak üzere tüm emektarlara ve fotoğraf destekleri için Burak Serter, Duygu Yarsur, Erkin Çakmak, Yunus Polat ve Kamuran Koçak’a teşekkürler....

“Gözbebeğimiz Ballıkayalar bölgesinde rotalarda revizyon  yapılması planlanmaktadır. Maddi/manevi destek olmak isteyenler Doğan Palut ile iletişime geçebilir.”

tırmanışla kalın....ersin...

9 yorum:

  1. Guzel bir bilgilendirme olmus. Saygilar - sevgiler Ersin hocam...

    YanıtlaSil
  2. i love üretkenlik :) eline sağlık Ersin.

    YanıtlaSil
  3. çok güzel bir yazı Ersin..güzel bir bilgilendirme..eline sağlık...

    YanıtlaSil
  4. Bu güzel güncelleme için teşekkürler. Çoğumuzu bu sporla tanıştıran/ geliştiren efsane tırmanış bölgesi "Ballıkayalar"ı güzel fotolar ve rota/hamle analiz ve değerlendirmeleriyle ele almışsın. Çok hoş olmuş; adeta bilimsel! Eline sağlık. Ballıkayalar'ın tüm rotaları için "Batı Türkiye Kaya Tırmanış Rehberi, D.Palut, 2012" kitabını da ben önereyim.

    YanıtlaSil
  5. Ama ersinim çok güzel olmuş. Küçük bir kitapçık gibi hiç üşenmeden yazmış anlatmışsın boncuk gözlüm:)

    YanıtlaSil
  6. Ersin çok güzel bir derleme ve performans yazısı olmuş. Eline sağlık. Yıllar geçmiş. Şimdi Sercan İlkbağ ın önerisi üzerine şöyle bir kez daha baktım okudum; yeni rehber kitabı hararetle hazırlarken senden bu güzel fotoların orijinallerinden istesem... Teşekkür ederim hem yazı hem gurur duyduğum sözcüklerin için

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler Doğan, gözağrımız Ballıkayaları tanıtmak ve değerini ortaya koymak istedim. Fotolara bakıyorum, umarım bulabilirim orijinallerini.Sevgiler.

      Sil