Sayfalar

9 Ekim 2012 Salı

Hereke keşif turu...

Hereke uzun zamandır aklımda olan ve rotalarını merak ettiğim bir yerdi. Son aylarda yüzey tırmanıştan, negatif tırmanışa doğru kaymıştık. Cuma akşam Övgün’le konuştuk ve Cumartesi sabah Burak Başaran’ı da alarak üç kişilik ekip olarak Hereke’ye doğru yola koyulduk. Daha önceden de Doğan ve Engin’den rotalar hakkında detay bilgi almıştım.

Hereke Ulaşım Haritası
Rotalardan bahsetmeden önce Hereke’ye ulaşımı anlatmak istiyorum. Hereke Erenköy’den 65 km, Ballıkayalar sapağından ise yaklaşık 15 km uzakta. Bu özelliği ile aslında İstanbul’a oldukça yakın bir tırmanış bölgesi. Cumartesi 1-2 saatimizi keşfe ayırdık ve en sonunda gerek yaptığımız keşif, gerekse diğer tırmanıcı arkadaşlardan aldığımız betalarla, bölgeye ulaşım için bize göre en ideal yolu bulduk.

E5’ten devam ettiğinizde “Hereke” sapağından çıkıyorsunuz ve Hereke’nin içine doğru ilerliyorsunuz.  Hereke’nin içini geçince sahil yoluna geliyorsunuz ve tam otoban üzerindeki viyadük (resimde belirttiğim) hizasına geldiğinizde aracı sahile park ediyorsunuz. Biz bu aşamada sahilde bulunan şantiyenin önüne park etmeyi yeğledik daha güvenli olduğunu düşündüğümüz için. Otoban üzerindeki viyadüğün altına park etmek de bir alternatif ancak ıssız ve kamyonların geçtiği bir yer olduğundan, pek güvenli gelmedi bize (İki park yeri arası yürüme ile 6-7 dk kadar).

Sonrasında haritada çizdiğim üzere E5 ve otobanı geçebilmek için İzmit yönüne 200 metre kadar yürüyüp, sola yukarıya E5’in üzerinden geçen üst araç yolunun ayağına geliyorsunuz. Burada yolun kenarından üst araç yolunu geçip, otoban viyadüğünü de alttan geçtiğinizde her iki yol geçişini de (E5 ve otoban) risk içermeden tamamlamış oluyorsunuz (E5 in geçmenin bir alternatifi de büyük kanalizasyon geçidi ancak koku nedeni ile bunu tercih etmedik).

Viyadük altından otobanın en iç tarafının (denizden en uzak tarafı) kenarına çıktığınızda, yaklaşık 2 km yürüyeceğiniz düz yola ulaşmış oluyorsunuz.
Otoban kenarı “Ağ Kontrol Ekibi”

Bu aşamada İzmit-İstanbul otoban yönü trafiğe kapalı olduğundan, gayet keyifli hatta 3 otoban şeridini kullanarak, kah 100 metre depar atarak, kah zıplayarak eğlenceli bir yürüyüş yaptık (hali ile otoban trafiğe açıldığında, kenardan dikkatli bir yürüyüş yapılması gerekiyor).
Otobanın trafiğe kapalı olmasını değerlendiren fırsatçılar….

2 km lik yürüyüşten sonra sol tarafınızda vadi ve yine sol ilerde kayaları gördüğünüzde artık sola yukarı trekking zamanı gelmiş demektir. Bu aşamada iki küçük tırmanış (3-5 metre ve 3-4 derece gibi) yapıyorsunuz. Sonrasında kayalara doğru haritada çizdiğim gibi yürüdüğünüzde, kanımca çok tekrarla hafızaya kazınacak patikayı tamamlayarak, tırmanış alanına ulaşıyorsunuz (her seferinde karıştırdık ancak şu an yerleştirdiğimiz babalarla mağaralara ulaşım büyük ölçüde pratik oldu). 
Yukarı yürüyüş….. (manzara görülmeye değer)

Bu arada zaman tuttum ve arabayı park ettiğimiz yerden, alt mağaraya ulaşmamız 43 dakika aldı. (Ulaşımı gerçekleştirirken, yol geçişlerinde ve iki küçük tırmanışta lütfen DİKKATİ ELDEN BIRAKMAYINIZ!)

Veeeee sektörler. Hereke’de iki adet mağara var ve üst mağara da 5, alt mağarada 4 olmak üzere toplam 9 adet birbirinden güzel rota bulunuyor (öğrendiklerim bunlar, ilave rota var ise lütfen belirtiniz).
Üst Mağara…

Üst mağara genelde günün çoğunluğunda güneş alırken, alt mağara ise gölgede kalmaktadır. Rotalar şöyle:

Üst Mağara
Süt Kolonet                          7c   (IX)
Süt Kolonet (Varyasyon)        7b+ (IX-)
Çanlar Kimin İçin Çalıyor       8a (IX+/X-)
Jimi Hendrix                        8a (IX+/X-)    
Emzik                                  6b (VII)

Alt Mağara                        
Leb-i Derya Deniz                   6c+ (VIII-)  (Yeni rota, Burak Serter'den)
Latetia                                  7b+ (IX-)
Cengizhan                           7c/7c+ (IX/IX+)??
Her Gece Bodrum                   8b (X) (Zorbey’in bloğunda (http://zorbeyaktuyun.blogspot.com/2011/06/her-gece-bodrum-x-ilk-cks.html ) ilk çıkışın hikayesi ve videosunu bulabilirsiniz)
Hominid                                7a (VIII)
Angry Birds                           5c (VI-)      (Yeni rota, Övgün Yıldırım'dan)

Öncelikle üst mağaraya gittik ve rotaları inceledik. Havanın aşırı sıcak olması nedeni ile, alt mağarada tırmanmaya karar verdik. Cumartesi günü Hominid (7a) rotası ile başladık. Negatif, kısa ve sert rotaları sevdiğimden bana rota hattı oldukça güzel geldi. Üçümüzde rotayı çıktıktan sonra Latetia (7b+) rotasını gözümüze kestirdik. O esneda sevgili Doğan’ın boltladığı ve Zorbey’in ilk çıkışını yaptığı “Her Gece Bodrum” rotasını inceliyordum. Rota hakikaten harika bir hattı. İleride bir gün deneme imkanı olur belki :). Bu arada Cengizhan ve H.G.B. rotaları yaklaşık 5. Boltta birleşiyor ve sonrasında toplam yanlış hatırlamıyorsam 8 bolt olan her iki rota, ortak noktada bitiyor.

Övgün yine “ortak olmuyor, çok zayıfım, bu negatif bana yaramıyor” söylemleri eşliğinde Latetia rotasını da güzel ve temiz bir çıkışla tamamlıyor (Rotanın sonundaki dyno denemeye değer). Bu arada Burak da istasyona giderken düşmesine rağmen güzel bir deneme yapıyor.
Alt mağara: Cengizhan ,  “Cengizhan” rotasına giriş esnasında…. :)        

Cengizhan rotası’nı inceliyorum. Giriş negatif ve sert boulder kilidi, sonra biraz mental ve endurance olarak devam ediyor. Hat ve hamleler süper. Latetia rotasında sıktığım kolenetin elimde kalması nedeni ile, Cengizhan rotasında daha dikkatli tırmanmak istiyorum. Pazar günü erkenden rotaya giriyorum.
Cengizhan’ı çözmeye çalışıyorum…

Rotanın hemen girişinde bulunan ve yaklaşık 10 cm uzunluğundaki sarkıt ve hayati tutamak, maalesef yine elimde kalıyor :). Rota şu an sanırım katıksız 7c+. Övgün’le gün boyu rotayı deniyoruz. Hemen hemen her tarafını çözdük. Sonraki denemeler için hazırız.

Akşam 18 gibi tırmanışı bıraktık ve 19 gibi aşağıdaydık. İstanbul’a dönerken içimizde ilk defa gittiğimiz bir tırmanış bölgesinin verdiği heyecan ve aklımızda ileriki dönemlerdeki gelişlerimiz vardı.
Dönüş yolu. Burağı rota yormuş olsa gerek :)

Özetle, İstanbul’a yakın, negatif rota deneyebileceğiniz bu saklı kalmış ve kısmen unutulmuş bölgenin görülmeye değer olduğunu düşünüyorum. Rotaları açan Doğan’a (unuttuğum varsa lütfen bağışlasın) ve bölgede emeği geçen herkese teşekkürler.

Tırmanışla kalın….

Ersin…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder