Sayfalar

10 Kasım 2016 Perşembe

Perazica Do / Karadağ (Montenegro) Boulder Bölgesi

Balkondan Adriyatik Denizinin manzarası
İki aydır Karadağ'dayız...2 Eylül'de buraya gelirken en az 3 ay kalmayı planlıyorduk ve bu nedenle üç kişilik ailemiz ve eşyaları hazırlayınca, haliyle tımanış malzemesi olarak yanıma sadece friction ve toz alabildim (Neyse ki gelmeden ülkeyi araştırmış ve Budva'ya yakın bir boulder alanı olduğunu görmüştüm).

Smokovoc Tırmanış Alanı
Karadağ için Balkanların en güzel ülkesi deniyor. Diğer ülkeleri henüz görmediğimden karşılaştırma yapamıyorum ancak buranın güzel olduğunu söyleyebilirim. Geldiğimizde tüm sahil boyunca gezdik ve oturmak için en
uygun yerin bizim için Ulcinj olduğuna karar verdik. Ulcinj, Arnavutluk sınırına 15 km kadar uzaklıkta bulunan ve yaşayanların %80'i Arnavut olan küçük, şirin ve turistik bir sahil kasabası. Bir haftalık arayıştan sonra ise biraz da şansla Adriyatik manzaralı bir ev bulduk. Bu arada geceleri Adriyatik Denizi üzerinde sık sık mükemmel yıldırım/şimşek manzarası veya ayışığı oluşmakta ve çok güzel seyir zevki vermekte.


Control Technic 7A
Perazica Do Plajı/Boulder Alanı
Ulcinj'den kuzey-batı istikametine yani sahil boyunca ilerlediğinizde sırasıyla Bar, Sutomore, Petrovac ve sonrasında çok bilinen Budva ve Kotor'a ulaşıyorsunuz. Tüm sahil boyunca bence en yaşanası yerler Bar ve Ulcinj, en gezilesi yer ise Kotor. Budva her ne kadar çok beğeniliyorsa da bence abartı bir güzelliği yok (Meşhur Sveti Stefan oteli ve gece hayatı sayesinde ön planda sanırım).
Veliki Espresso 7B
Geldiğimizde başkent Podgorica'nın yakınında bulunan Smokavoc tırmanış alanına gittim ve bazı lokal tırmanıcılarla tanıştım. Skomovac gerçekten mükemmel bir kaya bantı ve 8b+ ya kadar rotaların olduğu, uzun, kolenetli ve negatif yapıda bir tırmanış alanı.Halihazırda 65 rota bulunmakta ancak yeni rotalar için yüksek bir potansiyel mevcut. Bense Karadağ'da 9 yıldır aktif olarak içinde olduğum lider tırmanışa bir süre ara vermeye ve boulder yapmaya kararlıydım. Bu nedenle soluğu Perazica Do'da aldım...

String 7B+
Tufa Road 7A
Perazica Do aslında sahilde boulder bloklarının boylu boyunca uzandığı ve Budva'nın 14 km güney-doğusunda bulunan harika bir plaj. Bölgeye ilk gittiğimde gözümün önündeki blokları göremedim ve denk geldiğim kalitesiz hatlar nedeni ile de hayal kırıklığı yaşadım. Ancak ilerleyen zamanda güzel rotaları keşfetmeye başlayınca ve  hızlı bir adaptasyon sonrasında bölge vazgeçilmezim oldu.

Perazica Do'da açtığım üç rota (İstanbul 6A, Lights On 6C+ ve Wave Breaker 7B+) ile birlikte toplam 62 rota var. Bu rotaların 11 tanesi denizin çakılları rota altına sürüklemesi, yerel insanların rota altlarına demir vs koyması, rotanın çürüklüğü vb nedenlerden dolayı tırmanılamayacak durumda. Geriye kalan ve tırmanılabilecek 51 rotanın, birkaç kolay rota dışındaki 44'ünü tırmandım. (Rotaların isim, derece vs bilgileri internetten www.27crags.com adresinden bulunabilir. Gelecek olan olursa benimle iletişime geçerse, her türlü detaylı bilgiyi aktarabilirim). Rotaların bir çoğunun zorluk derecesi internette maalesef  abartılmış durumda olduğundan, internette gördüklerinizin bir çoğunun gerçekte ortalama 2 derece aşağıda olduğunu (Örn. 7B gözüken, 7A gibi) düşünebilirsiniz. (Aşağıda bahsettiğim ve tırmandığım rotaların ise, downgrade edilmiş ve gerçeği yansıtan derecelerini yazmaya çalıştım).

Perast/Kotor
Tırmandığım boulder bloklarından Projc Block, Frog, Big Rock, Roof Block, Atılgan ve Dead Pixel doğrudan odaklanılması gereken boulderlar ve bu 6 blok üzerindeki toplam 21 rota ise genel olarak, negatif, krimp, yüzey, keskin tutamak, slope vb farklı stillerde çok güzel hatlar. Hem denize girip, hem de sakin sakin tırmanabileceğiniz rotalar olduklarını düşünüyorum. Bazı rotaların düşüşleri dengesiz ve tehlikeli olduğundan, en az 2 crash pad iyi olacaktır. Lokal tırmanıcı arkadaşım Srdjan'dan crash pad alana kadar bir süre sünger yatakla tırmanmış olmam, sanırım sadece psikolojik rahatlık sağladı :)

Rouhling Rule 7B+
Dead Arete 7A+
Yaklaşık 2 aylık boulder tırmanış süresince farklı stilde birçok rota tırmanmak benim için sevindirici oldu :) Bu rotalardan önerebileceğim bazıları ise; Grm 7C, 45 derece eğimde ufak ve keskin bir krimpten yüksek ayakla, keskin bir tutamağa uzun ve kuvvetli bir hamle ve çok sıkı bir blok, Wave Breaker 7B+ ağır negatifte krimplerle ilerleyiş ve sıkı core body gereksinimi, String 7B+ slope ve krimpten yine bir krimbe uzun bir hamle, küçülme ve çok güçlü bir blockla mükemmel bir dead point hamle, String sds 7B+ negatifte yer yer zayıf topuklar ve ufak krimlerle ilerleyen, kuvvetli hamleler içeren çok güzel bir hat, Rouhling Rule 7B+ slope bir tutamaktan yine slope bir tutamağa çooook uzun bir hamle (1.80 altı için sanırım imkansız) ve çok güçlü bir block, Veliki Espresso 7B slope tutamaklar ve topuk hamleleriyle çok tatlı bir travers.Tırmandığım bazı rotalar ve rota hakkındaki özet bilgileri aşağıda bulabilirsiniz.


Rota Derece Bilgi
Grm
Wave Breaker
7C
7B+
Krimpten, keskin bir tutamağa kuvvetli hamle
Ağır negatif ve krimplerde kuvvetli hamleler
String sds
7B+ Negatifte zayıf topuk ve tutamaklarda kuvvetli hamleler
String 7B+ Harika!! Kesinlikle denenmeli
Rouhling Rule
Better Than Nothing
7B+
7B
Uzun bir hamle ve kuvvetli bir block
Adına yakışır, çok zor bir hamle ve keyifli top out
Ludilo i hrabrost na obali  7B Güzel travers sonrası 3 parmak krimpe uzun bir hamle
Veliki Espresso 7B Sloplarda, hafif negatifte, topuklarla harika travers
Ludilo i hrabrost 7A+ Negatifte kripten, 3 parmak kripte uzun bir hamle
Dead Arete 7A+ Sloplarda arete tırmanış. Düşüşe DİKKAT!!!
Tufa Road 7A Keskin tutamaklarda lider tırmanış gibi
Evening lights 7A Sloplarda teknik hamleler ve topuklar
Diagonal  7A Negatifte core body ve tatlı diagonal
Control Technik 7A Yüksek ayak çekme olan teknik bir hat
Sladoled 5+ Beyaz kayada uzun, tatlı ve ilginç bir travers!





Ludilo i Hrabrost 7B

Benim için uzun süre lider tırmanış sonrasında boulder çok güzül bir değişiklik oldu. Farklı bölgelerdeki yeni boulder problemlerini denemeyi sabırsızlıkla bekliyorum. Aşağıda bölgeyle ilgili hazırladığım videoyu bulabilirsiniz. Tırmanışla ve sağlıcakla kalın...:)
















1 yorum:

  1. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil